duminică, 15 septembrie 2013

Starci si alte pasari de pe Olt

De fiecare data cand ies la fotografiat in apropierea raului Olt sunt uimit de diversitatea pasarilor intalnite aici. Unele sunt specii rare pe care doar in Delta Dunarii le mai poti vedea. Cu toate ca in mare parte cursul Oltului este amenajat hidrotehnic au mai ramas si arii naturale ca: vechi brate, balti, insule si chiar zone din baraje ce s-au colmatat si care ofera adapost pasarilor.
Iar daca vorbim de starci sa incepem cu Starcul cenusiu, Ardea cinerea.
 Starcul rosu, Ardea purpurea

Starcul de noapte, Nycticorax nycticoraxCotofana, Pica pica
Codobatura alba, Motacilla alba
Egreta mica, Egretta garzetta


Corcodelul mare, Podiceps cristatusUliganul pescar, Pandion haliaetus, nu traieste aici, dar se pare ca zona este un punct de oprire din traseul sau de migratie de la nordul Europei spre Africa.
Uliul sorecar, Buteo buteo
Barza neagra, Ciconia nigra

Maracinarul mare, Saxicola rubetra
Pescarelul albastru, Alcedo atthis

Cormoranul mare, Phalacrocorax carbo si Cormoranul mic, Phalacrocorax pygmeus

Din pacate frumusetea locurilor este umbrita de nenumarate deseuri casnice, peturi, sticle, doze din aluminiu, ambalaje, deseuri din constructii, (in special zona la sud de barajul Ostroveni) iar habitatele pasarilor sunt amenintate de balastiere, taieri ilegale de copaci de la malurile apelor si chiar de pe insule, (aici fac referire iarasi la zona Raureni unde localnicii taie copacii unde au cuiburi starci, cormorani si egrete). De asemenea in ultimii ani am vazut tot mai multi braconieri piscicoli ce deranjeaza pasarile pe timpul noptii si le reduc sursele de hrana.