duminică, 2 aprilie 2017

Schiul de tura

Schiul de tura este expresia libertatii si independentei, evadarea din conceptul de munte domesticit ce vine vandut o data cu cartela de acces la instalatiile de urcare pe cablu. De asemenea este un mod de practicare a schiului in care muntele ramane necontaminat de interventia umana, sau mai pe intelesul tuturor, fara fiare, cabluri, cabane de prost gust, drumuri de acces, gunoaie, zgomot. O data cu dezvoltarea statiunilor de schi, vietuitoarele sunt deranjate in multe feluri iar habitatele lor sunt distruse pentru a face loc instalatiilor care pe timpul verii arata deprimant pe coamele muntilor.
Revenind la schiul de tura, este foarte important sa intelegem ca este un sport periculos daca este facut fara a respecta anumite reguli de siguranta. Cautarea versantilor neatinsi se intalneste cu riscurile unui ambient in care pericolul este in general subevaluat si surprinzator. Pe langa riscurile unor leziuni sau traume specifice schiului in general, a inrautatiri conditiilor meteo, sau pierderea traseului, cel mai important este pericolul de avalansa.
Riscul de avalansa depinde de foarte multi factori si pana acum, nu exista o metoda pentru a-l prevedea cu exactitate. Acesta poate varia semnificativ chiar si intre partea superioara si baza aceluiasi versant. Minimizarea acestui risc se poate face prin echipamentul de siguranta specific. Setul de baza este compus din: aparatul de cautare in avalansa, lopata si sonda de avalansa. Acesta trebuie purtat de toti participantii la tura. La setul de baza se pot adauga si alte dispozitive de siguranta cum ar fi rucsacii cu air-bag si dispozitivele AvaLung. Insa nu doar purtarea acestor dispozitive este importanta, ci si capacitatea utilizatorilor de a sti sa le foloseasca deoarece salvarea unei victime surprinse de avalansa trebuie inceputa imediat chiar de colegii de tura. Aceasta procedura confera persoanei surprinse de avalansa cele mai mari sanse de supravietuire, deoarece asteptarea ajutorului specializat gen Salvamont, poate duce in cele mai multe cazuri doar la recuperarea victimei lipsite de viata. De asemenea este important sa cunoastem prognoza meteo si buletinul nivometeorologic. Alt factor de siguranta in plus poate fi saparea unui profil de zapada si nu in ultimul rand plecarea in tura alaturi de o persoana experimentata ce cunoaste zona si poate evalua obiectiv riscurile.
Intelegand riscurile si dotati cu echipamentele de siguranta putem incepe practicarea acestui superb sport ce are puterea de a oferi senzatii, trairi si amintiri speciale, intr-un mod cat mai in armonie cu natura. Iar muntii din Valcea sunt perfecti pentru practicarea lui.